Goed om te weten!

Over het Hellendaal, onze Hellendalers of andere zaken rond ons instituut is veel te zeggen en te schrijven. Lezen hoe goed een optreden ging of wanneer een prijs is gewonnen bij een concours. Wanneer het vakantie is of juist wanneer er extra repetities zijn. Maar ook als er mooie concerten op stapel staan of Hellendalers als solist optreden. Kortom, goed om dit allemaal te lezen.

Jeugdconcert: Young Talent Orchestra 24 februari 2019

Administrator, 22 Februari 2018

Een Jeugdconcert speciaal voor ouders en kinderen in Halderberge. Laat je inspireren! Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar hebben GRATIS toegang onder begeleiding van een betalende volwassene.

Young Talent Orchestra

Met als doel jonge getalenteerde muzikanten tussen circa 12 en 18 jaar kennis te laten maken met orkestrepertoire en het vak van orkestmusicus, hebben Codarts Rotterdam en Muziekinstituut Hellendaal in 2013 het Young Talent Orchestra (YTO) opgericht.

Het orkest, dat onder leiding staat van Mikhail Zemtsov, speelt ongeveer tien concerten per jaar. Er worden gevarieerde programma’s uitgevoerd – van Barok tot 21ste eeuw. Jonge toptalenten treden als solist met het orkest op. Op 1 mei 2017 won het YTO de eerste prijs bij het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt (België); aan dit festival namen tachtig jeugdorkesten uit de hele wereld deel. Op 26 mei 2018 won het Young Talent Orchestra in De Doelen de publieksprijs bij het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten.

De afgelopen jaren heeft het orkest opgetreden in onder meer de Doelen, de Grote of Laurenskerk (beide Rotterdam) en de Grote Kerk (Schiedam) en speelden zij op het Midzomerfestival in zalencentrum Pro Rege (Rotterdam) en op het openluchtfestival Klassiek op het Amstelveld (Amsterdam).

Programma

A. Khachaturian – “ Adagio” uit het ballet “ Spartacus”

L. van Beethoven – Romance voor Viool en Orkest No. 2 in F major, Op. 50

Soliste – Nina Broyeva, viool

L. van Beethoven – Symfonie no. 5 in C minor, Op. 67 ; deel IV “Allegro”

C. De Bériot – Scene de ballet Op. 100

Soliste – Sunniva Skaug, altviool

P.I. Tchaikovsky – Symfonie no. 5 in E minor, Op 64; deel I “Andante — Allegro con anima “

N. Paganini/ M. Kugel – Il Carnevale di Venezia

Soliste – Anushka Pedano, altviool

NB. Dit jeugdconcert maakt geen deel uit van de Passe-Partout serie! Vergeet niet het speciale 3-gangen concertmenu te reserveren bij Brasserie Bovendonk. Klik hier voor meer informatie. Reserveren kan telefonisch: 0165-507550 of per mail: info@bovendonk.nl

PRACHTIG KERSTCONCERT!

Administrator, 15 December 2018

Zaterdag 15 december heeft het Hellendaal een heel mooi kerstconcert gegeven in gebouw Pro Rege in Rotterdam-Kralingen. Alle ensembles waren vertegenwoordigd. In een uitverkochte zaal beet het ensemble Preludio onder leiding van Marina Meerson de spits af met stukken van W.A.Mozart, L van Beethoven en G.F.Handel. Het Preludio was present met elf leerlingen en ze speelden prachtig. Vooral met hun vertolking van de finale uit “The Water Music” liet het Preludio zien dat ze goed onderweg zijn. De energie spatte er werkelijk vanaf.

Na een prachtig optreden (het Allegro uit het Celloconcert in c klein van A.Vivaldi) van Rokus Ganzeveld op cello en begeleid door Henk Nichting op orgel, was het de beurt aan het Intermezzo Ensemble onder leiding van Katja Dirven. Ze begonnen met een prachtige versie van Air van J.S.Bach. Daarna kwamen vier delen van A. Corelli aan bod. Andrej van Brakel speelde hierna van D.Popper het wereldberoemde Tarantella, beleid door zijn moeder op piano. Super knap gespeeld!

Na de pauze trad het Young Talent Orchestra onder leiding van Mikhail Zemtsov op en bracht de zaal in vervoering met hun vertolking van het Adagio uit het ballet Spartacus van A. Khachaturian. Het YTO bracht drie solisten Nina Broeva, Sunniva Skaug en Anuschka Pedano op het podium die drie meesterwerken vertolkten van L. van Beethoven, Ch. Beriot en N.Pagannini. Het YTO sloot het kerstconcert af met een prachtige uitvoering van de Sabre Dance.

Wat een talenten heeft het Hellendaal op dit moment in opleiding. Het publiek was zichtbaar onder de indruk van de kwaliteit van het spel. Het was ook het moment dat Nola Sloot, (aanvoerder van de 2e violen) na 14 jaar afscheid nam van het Hellendaal en het YTO. Ze gaat een half jaar naar Engeland. Nola bedankt!

Hellendaal in Theaterschool

Administrator, 1 December 2018

Vanaf deze maand slaan het Hellendaal en De Theaterschool de handen ineen en worden de muzieklessen gegeven in het gebouw van de Theaterschool aan de Pieter de Hoochweg 222 in Rotterdam. Deze verhuizing vormt de start van de vernieuwing van het Hellendaal.

Al meer dan dertig jaar is het Hellendaal Muziekinstituut een begrip in Rotterdam en omstreken. Het Hellendaal leidt jongeren op tot toonaangevende jonge musici met goede kansen om door te studeren aan het Conservatorium. De lessen vonden plaats in het gebouw van Codarts aan het Kruisplein.dat is nu veranderd.

"Het bestuur is blij om in de Theaterschool aan de slag te gaan. Natuurlijk zal het voor iedereen even wennen worden en op 1 december zal ook echt nog niet alles perfect en soepel verlopen, maar bij iedereen is de wil aanwezig om het te laten slagen. Samen zien we ook veel kansen om Hellendaalstudenten en ensembles kennis te laten maken met de zang- en theaterkant van de kunsten en daar ook producties en projecten met elkaar te doen. Deze kruisbestuiving en samen leskrijgen in één gebouw biedt iedereen zoveel meer", aldus voorzitter Maurice Lenferink.

De samenwerking met Codarts blijft en wordt verder verstevigd. De Young Talent Academy moet professioneler en het Hellendaal wil ook de relatie leggen met andere kunsten als dans, zang en theater. Het idee dat de leerlingen van de Theaterschool en van het Hellendaal samen het gebouw zouden vullen met hun muziek, dans en theater vormt de basis van deze samenwerking.

Directeur Caroline Pietermaat is blij dat we deze week de laatste details konden afronden. "Ik ben blij dat er voor jullie weer licht schijnt op de toekomst van Hellendaal. En mooi dat wij hier een handje bij konden helpen. Van harte welkom en ik kijk uit naar wat deze ontmoeting ons verder gaat brengen".

Even wennen

Administrator, 1 December 2018

De eerste lesdag in het nieuwe gebouw zit erop! Afgelopen zaterdag om half negen begonnen de muzieklessen van ons instituut in het nieuwe gebouw.

Vroeger was het Conservatorium in het gebouw gevestigd. De meeste docenten hebben zelf les gehad in het gebouw of hebben er zelf lesgegeven. Voor veel docenten voelde het als een beetje thuiskomen. Het is dan ook een prachtig gebouw met een mooi trappenhuis en goed geïsoleerde lesruimten. De leerlingen en ouders keken hun ogen uit bij binnenkomst. Het gebouw beschikt ook over een theatercafé waar ouders en leerlingen kunnen relaxen met een lekker kopje koffie of thee.

Het was wel even zoeken waar de lokalen waren, want het gebouw kent enkele gangetjes die je echt moet weten te vinden.

De hele dag liepen ouders,leerlingen en docenten in en uit. De viool - ,cello - en contrabaslessen verliepen goed. Omdat de piano’ s de dag ervoor pas geleverd waren en dus nog niet gestemd waren, was lesgeven niet echt top.We laten ze snel stemmen, dan is dat weer opgelost. Ook aan het theorielokaal moet wat gebeuren.

Allemaal zaken die we snel gaan oplossen. Aan het eind van de dag keek iedereen terug op een geslaagde eerste lesdag. Wel erg wennen, maar het smaakt naar meer!

Jaarlijks kerstconcert

Administrator, 1 December 2018

Op zaterdag 15 december is het weer zover! Het jaarlijkse kerstconcert in gebouw Pro Rege, Oudedijk 113 in Rotterdam-Kralingen staat weer voor de deur. Dit concert is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie en op het programma staat een gevarieerd kerstrepertoire.

Het concert start om 15.00 uur met een optreden van het Preludio Ensemble o.l.v. Marina Meerson, een klein ensemble waar jonge kinderen hun plezier in muziek maken graag willen laten zien en horen. Daarna is het Intermezzo Ensemble o.l.v. Katja Dirven aan de beurt. Deze gevorderde Hellendalers spelen al prachtig. Het Young Talent Orchestra o.l.v. Mikhail Zemtsov biedt plaats aan de meest talentvolle leerlingen van het Hellendaal. Zij zullen de bezoekers versteld doen laten staan van hun muzikaliteit. Het YTO heeft dit voorjaar de publieksprijs in de wacht gesleept bij het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonie-orkesten. Verleden jaar wonnen ze ook al de eerste prijs in Neerpelt (België). Op het programma staan werken van Beethoven, Paganini, Corelli en Bach. Natuurlijk spelen we ook de meest bekende kerstliederen. Deze mogen niet ontbreken.

Olaf in Toptalentjes!

Administrator, 1 December 2018

De Rotterdamse televisiezender OPEN Rotterdam heeft een hele leuke rubriek waar ze toptalentjes een dagje volgen. Dat kunnen sporttalentjes, muziektalentjes of acteertalentjes zijn, als ze maar talent hebben.

Het Hellendaal kreeg het verzoek om een van onze leerlingen een dagje te volgen met de camera. Olaf(8) had er wel zin en hij kreeg ook nog een prachtig cadeau. Olaf is al een goede cellist en volgt lessen bij het Hellendaal. Hij groeit thuis op met klassieke muziek, want iedereen in het gezin speelt een instrument. Voor de masterclass mocht Olaf naar het Rotterdams Philharmonisch Orkest, waar hij na de repetities backstage werd ontvangen door cellist Pepijn Meeuws. Na wat tips van Pepijn, klonk het stuk dat Olaf had ingestudeerd nog beter. Pepijn en Olaf bedankt!