Dit is wie we zijn!

We zijn in Rotterdam en het is april 1721. Er wordt een bijzonder kind geboren en hij krijgt de naam Pieter, Pieter Hellendaal. Tijdens zijn leven heeft hij een bijdrage geleverd aan de laat barokke muziek. Hij schreef vooral veel vioolsonates. Hiermee heeft hij de meeste bekendheid vergaard. Dit is dan ook de reden waarom ons muziekinstituut met trots zijn naam draagt. Zijn stijl toont verwantschap met het werk van Georg Friedrich Händel en Carl Emmanuel Bach. Hij houdt vast aan het principe van het basso continuo en weet met een eigen idioom de barokke sonate te verrijken. In zijn werk gaan lyriek en virtuositeit hand in hand.

ALLES over ons

Hellendaal wil uitblinken in lesgeven en stimuleert een positieve muziekbeleving. Dat doe je in een inspirerende omgeving van De Theaterschool - Hofplein Rotterdam. Hier word je uitgedaagd in jouw persoonlijke muzikale groei en ontwikkeling. Ook kan je concerten bezoeken van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.  Je krijgt altijd één op één les. In de lessen is aandacht voor talentontwikkeling, creativiteit en vakmanschap. Je kunt les krijgen in het leren bespelen van alle strijkinstrumenten, blaasinstrumenten, harp, en piano. Ook kan je bij Hellendaal leren om samen te spelen in een orkest. Dit is een belangrijk onderdeel van het aanbod. Er is één orkest en er zijn twee kleinere ensembles voor de verschillende leeftijden en niveaus. De lessen, het orkest en de ensembles staan onder leiding van goede en professionele docenten en dirigenten. Samen met hen werk je aan het leren samenspelen en uitvoeren van bekend en onbekend repertoire. Plezier en professionaliteit gaan hand in hand!

Missie

‘Muziekonderwijs speelt een cruciale rol speelt in de ontwikkeling van een mensen en kind, zowel cognitief, sociaal als emotioneel. Muziek kent geen grenzen en is een universele taal die iedereen verstaat en die mensen verbindt en bij elkaar brengt. Muziek is er altijd op de grote momenten. Muziek is populair bij alle generaties en voor jongeren is muziek dikwijls “the soundtrack of their life.” Muziek vraagt soms om de grootste virtuositeit of ontstaat zomaar als inspiratie van het moment’.(het Bestuur, 2016).

In het hartje van Rotterdam bevindt zich het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut. Kinderen uit Rotterdam en de wijde omtrek komen hier naartoe om les te krijgen in het leren bespelen van een piano of harp en het leren bespelen van een strijkinstrument.

De kwaliteit van ons onderwijs is hoog waardoor wij jonge talenten op een laagdrempelige, klantgerichte en professionele wijze ontdekken, stimuleren en helpen ontwikkelen.

Visie

Hellendaal staat voor excellent muziekonderwijs voor elk kind dat nieuwsgierig is naar het leren bespelen van een muziekinstrument. Kwaliteit, vakmanschap, creativiteit, inspiratie, nieuwsgierigheid en voldoende uitdaging vormen de basis van de opleiding. Het accent ligt op persoonlijke aandacht, oog voor talent en een luisterend oor.

Hellendaal is 30 jaar geleden opgericht door Josef Schebal, altviolist uit het Rotterdams Philharmonisch Orkest met de overtuiging, dat ieder kind talent heeft en dat het op de juiste manier aanspreken van het talent kan leiden tot plezier en vakmanschap. Onze wijze van lesgeven is hierop gebaseerd. Wij richten ons op het lesgeven en coachen in strijk- en blaasinstrumenten. Naast individuele lessen en lessen muziektheorie en solfège is er ruim aandacht voor het ontwikkelen van podiumervaring en samenspel in orkesten en ensembles. Kinderen zijn welkom vanaf zeer jonge leeftijd. Ons docententeam bestaat uit professionele en enthousiaste musici die de liefde voor muziek spelenderwijs doorgeven. Een aantal docenten heeft een directe link met het RPHO en/of is ooit zelf begonnen op het Hellendaal Instituut. De docenten weten wat er hedendaags wordt verwacht van de musici die later het vak in willen en welke training daarbij hoort. Zo coachen zij de gevorderde studenten bij het professionaliseren van hun spel en persoonlijke ontwikkeling. Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat de balans tussen hard werken en plezier gehandhaafd blijft in dit proces en op elk niveau. 

Vanuit de overtuiging dat ieder kind, dat een muziekinstrument wil leren bespelen, recht heeft op kwalitatief goed muziekonderwijs worden de muzieklessen van het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut op dit moment gegeven in de inspirerende omgeving van De Theaterschool in Rotterdam. Het docententeam is professioneel en heeft naast een beroepspraktijk als uitvoerend musicus, een ruime ervaring in lesgeven op verschillende niveaus.  Voorop staat lesgeven aan kinderen die plezier willen hebben bij het leren bespelen van een instrument en aan kinderen die een droom hebben om door te stromen naar een conservatorium. Het aanbod in lessen, samenspel in orkesten en het opdoen van podiumervaring is afgestemd op beide doelgroepen. Een nauwe samenwerking met het conservatorium Rotterdam ( Codarts) is van belang voor het waarmaken van onze kernwaarden.

Bestuur

Maurice Lenferink – voorzitter

Maurice Lenferink is vader van twee dochters waarvan de jongste dochter vioolles heeft van Misha Furman, een gerenommeerde viooldocent en eerder aanvoerder tweede violen bij het Rotterdams Philharmonisch orkest. Maurice studeerde Nederlands en Algemene Sociale Wetenschappen. Als voorzitter van het bestuur is het de taak van Maurice om het Hellendaal naar buiten toe te vertegenwoordigen en leidt hij de bestuursvergaderingen. Maurice is een zeer ervaren communicatie-expert met een lange staat van dienst in de Rotterdamse samenleving.

Luuk Ruys - Penningmeester

Vanaf het eerste uur is Luuk Ruys penningmeester van het instituut. Hij geniet van mooie klassieke muziek en zijn eigen creativiteit uit zich met name in het beeldhouwen. Zijn zakelijke leven staat in het teken van bedrijfseconomie en financiën. Toen hij dan ook in 1992 werd gevraagd om toe te treden tot het bestuur van Hellendaal was dat met name om de financiën op de rails te houden. Met veel toewijding en enthousiasme vervult hij deze taak nu reeds vele jaren.

Erik de Vos – Penningmeester

Erik de Vos is sinds korte tijd toegetreden als penningmeester. Hij maakt samen met Luuk Ruys de financiële gezondheid van Hellendaal sterk. Het instituut groeit en staat binnenkort voor nieuwe uitdagingen. Erik zal een belangrijke inspiratie zijn bij deze ontwikkelingen.

Emmeline Mooij - Algemene zaken

Net als Luuk Ruys is zij lid van het bestuur vanaf het eerste uur. Kunsteducatie is haar leven. Zij voltooide de master dans en muziek bij Codarts. Ze geeft les op een havo vwo school in ’s-Gravenzande (ISW Gasthuislaan) en is werkzaam bij Scapino Ballet Rotterdam en Nederlands Dans Theater. In de beginperiode ondersteunde zij de artistieke leiding bij de organisatie en uitvoering van bijzondere concerten en uitstapjes. Nu vormt zij een onderdeel van het dagelijks bestuur van het instituut.

Etienne Furtado – Financiën en Administratie

Zij is de secretaris van het bestuur en is verantwoordelijk voor de administratie van het instituut. Door haar dochter heeft zij kennis gemaakt met het Hellendaal. Haar dochter volgde 4 jaar contrabas les bij Matthew Midgley en 3 jaar bij Arjen Leendertz. Haar zoon heeft haar opgevolgd en heeft sinds 2 jaar pianoles van Diana Selepanova. Muziek is heel belangrijk binnen het gezin Furtado en Hellendaal heeft daar voor een groot deel aan bijgedragen.

Alison McRae – Afgevaardigde van de docenten

Alison McRae is geboren en opgegroeid in Melbourne, Australië. Na haar conservatoriumstudie in Australië maakte ze onder meer deel uit van het Chamber Orchestra of Melbourne, waarmee ze behalve in eigen land ook in de Verenigde Staten en Italië heeft gespeeld.

In 1988 kwam Alison naar Nederland om verder te studeren bij Herre Jan Stegenga. Zij heeft veel twintigste-eeuwse kamermuziek gespeeld o.a. in het Doelen Ensemble en werkte mee aan meerdere muziektheaterproducties van de Duitse componist Burkhardt Soll.

Alison speelt regelmatig bij verschillende orkesten waaronder het Radio Kamer Orkest, Radio Symfonie Orkest en het Nederlands Ballet Orkest.

Alison heeft cursussen in cello pedagogiek gevolgd bij Sheila Nelson in Londen, en de bekende cello pedagoog Irene Sharp in California. Sinds 1992 is Alison als cello docente verbonden aan het Rotterdams Hellendaal Vioolinstituut en als gast docente van de juniorenklas van het Rotterdams Conservatorium.

Maria Schuurmans – Afgevaardigde van de docenten

Op haar 16de jaar werd ze toegelaten op het Rotterdams Conservatorium als leerlinge bij Vaclav Novak. Bij wie ze in 1990 afstudeerde als Docerend Musicus.

Zij is lid van de ESTA Nederland en volgde symposia over het geven van vioolonderwijs bij o.a. Sheila Nelson, Johannes Lievaart en Yaakov Geringas.

Na haar studie gaf zij vele jaren les aan de Muziekschool Hoeksche Waard, de Muziekschool Barendrecht en Muziekonderwijscentrum Dubbelsteyn.

Tijdens haar studie hielp zij mee bij de start van het Hellendaal Muziekinstituut te Rotterdam samen met de oprichter Josef Schebal.

Tegenwoordig geeft zij hier nog steeds met veel plezier vioolles. Het is altijd weer ontzettend leuk om kinderen kennis te laten maken met de viool en ze te leren om met plezier muziek te maken. De leerling leert in zijn, haar eigen tempo, goed viool spelen. Met Mea Fontijn startte zij in 1995 Vioolonderwijs voor Kleuters. Dit initiatief is uitgegroeid tot een succesvolle vioollespraktijk, de huidige Vioolschool Delft.

Op dit moment geeft ze ook vioolles op het ISW ’s-Gravenzande aan VWO klassen die het plusproject volgen.

Naast het lesgeven speelt zij als freelancer in diverse ensemble’s in de regio.

Artistieke leiding

Marina Meerson

Marina is inmiddels al een hele tijd verbonden aan het Hellendaal instituut als dirigente van het Preludio ensemble en als viooldocente. Samen met Katja Dirven vormt zij sinds 2017 de artistieke leiding van dit instituut. Van huis uit kreeg Marina een inspirerende en professionele muzikale begeleiding; Marina's ouders zijn beide beroepsviolist en Marina was al op jonge leeftijd intensief met muziek bezig. Marina is haar ouders en docenten ontzettend dankbaar voor alle ondersteuning, inspiratie en begeleiding die zij heeft gekregen en wil d.m.v. deze functie op haar beurt andere leerlingen nu de kans bieden om zich te ontplooien en te ontwikkelen tot een bijzondere musicus en mens. Met veel passie doen Katja en zij hun best om de leerlingen zoveel mogelijk podiumervaring op te laten doen en de leerlingen te laten "communiceren en te inspireren" via diverse muzikale wegen.